Οι Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια είναι ένας Σύλλογος που έχει στόχο τη συμπαράσταση και την υλική ενίσχυση του Μουσείου Καποδίστρια, για την πιο αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του. Οι Φίλοι επιδιώκουν τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη ζωή, το έργο και την πνευματική κληρονομιά του Ιωάννη Καποδίστρια, και την οικονομική ενίσχυση των δράσεων του Μουσείου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο μουσείο και ως ερευνητικό κέντρο που δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Το όραμά μας κατευθύνεται από την ειλικρινή επιθυμία να στηρίξουμε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ στην επίτευξη του διπλού του ρόλου: να κατακτήσει μία ψηλή θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη μουσείων και να συμβάλλει στην ανάδειξη ενός φυσικού καταφυγίου που διασώζει την κερκυραϊκή χλωρίδα.
Το μουσείο αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση: ως οργανισμός που δεν επιδοτείται από το κράτος, βασίζεται στην προσέλκυση κοινού και πόρων. Ο Σύλλογος των Φίλων στηρίζει τη Διοίκηση του μουσείου σε όλα τα επίπεδα: στον σχεδιασμό, στη διάχυση της πληροφορίας και στην προσέλκυση χρηματοδότησης που θα υλοποιήσουν τους στόχους του ιδρύματος.
Ξεκινήσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι: συζητάμε για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει ένα σύγχρονο μουσείο, τη σχέση του με την τοπική κοινωνία, την επικοινωνία του με την εκπαιδευτική κοινότητα, τις στρατηγικές επικοινωνίες που πρέπει να αναπτύξει. Υπάρχει επίσης το θέμα του Τουρισμού: μεταλλάσσεται κι αυτός κάτω από την πίεση για μία βιώσιμη, αειφόρο οικονομία: νέα προϊόντα, νέες αγορές, νέα στρατηγική.
Θέτουμε τις γνώσεις μας, την αφοσίωσή μας, το πάθος μας για την Ιστορία και το Περιβάλλον στην υπηρεσία ενός μικρού μουσείου που “εκπέμπει” από την περιφέρεια της Ελλάδας. Ελάτε μαζί μας!
Είμαι Φίλος ή Φίλη του Μουσείου Καποδίστρια σημαίνει ότι συνεισφέρω στην υλοποίηση των στόχων και των δράσεων ενός μικρού μουσείου της περιφέρειας, με ένα μεγάλο όραμα. Είναι το μόνο μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Ευρωπαίου διπλωμάτη και πολιτικού, που συνέδεσε το όνομά του με τις προσπάθειες για μια ειρηνική Ευρώπη και με την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στεγάζεται σε μια παραδοσιακή αγροτική κατοικία, και περιτριγυρίζεται από ένα κήπο που συμπυκνώνει τις ομορφιές της κερκυραϊκής γης.
Η Ελένη Σταμπόγλη σπούδασε Μεσαιωνική και Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (ΒΑ, ΜΑ). Το 1996 υπήρξε από τις δύο ιδρύτριες των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο (www.kaleidoscope.gr), με έμφαση στα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, τα εκπαιδευτικά πακέτα και τα βιβλία γνώσεων. Είναι μέλος του ΔΣ του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και μέλος των επιστημονικών επιτροπών για το Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστριας και το Ψηφιακό Αρχείο 1821. Από το 2017 είναι πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Καποδίστρια.
Η Άντα Διάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, στην ΑΣΚΤ. Πέρα από τα προπτυχιακά της μαθήματα, διδάσκει και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ΑΣΚΤ. Από το 2004 έως το 2009 υπήρξε διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία της Ρωσίας και της Ευρώπης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (με έμφαση στην διεθνική ιστορία, την Αυτοκρατορία και τον Εθνικισμό), την ιστορία των Ανθρωπιστικών Επεμβάσεων και του Ανθρωπισμού κατά τον 19ο αιώνα και την Ιστορία της Ιστοριογραφίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Καποδίστρια.
Η Ροζαντένια Καραμούτσου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1968. Είναι πολίτης της Γαλλίας ελληνικής καταγωγής. Σπούδασε μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο του Strasbourg ενώ πήρε το Μasters από το πανεπιστήμιο Francois Rabelais στην Tours. Υπηρέτησε ως επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας για 12 χρόνια. Εργάζεται ως συν-διευθύντρια του Ecole Apollinaire, ένα ιδωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ξένων γλωσσών στην Κέρκυρα. Το 2020 εξελέξη Γραμματέας του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Καποδίστρια.
Η Αλεξάνδρα Κορακιανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Business Administration και Οικονομικά στο American School of Athens (Deree College) καιέλαβε το Μasters της σε Ευρωπαϊκές Σπουδές και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Reading. Εργάστηκε στην Κομισιόν στις Βρυξέλες για αρκετά χρόνια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα είναι πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1955. Υπηρετεί τη δεύτερη θητεία της ως Ταμίας του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Καποδίστρια.
Η Ιουλία Πεντάζου είναι Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα που αφορούν τη διδασκαλία της Ιστορίας σε ψηφιακά περιβάλλοντα, την οπτικοποίηση του παρελθόντος και την αναπαράσταση της Ιστορίας μέσα από ψηφιακές εφαρμογές. Είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών για το Ψηφιακό Αρχείο Καποδίστρια και το Ψηφιακό Αρχείο 1821. Είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Καποδίστρια.
Privacy Policy