Για το ΜΟΥΣΕΙΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών
Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο Ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στη γενέτειρά του, την Κέρκυρα. 

Το Μουσείο στεγάζεται στην “Κουκουρίτσα”, σε μια από τις εξοχικές κατοικίες της οικογένειας, όπου για ένα διάστημα έζησε ο Ιωάννης στα νεανικά του χρόνια. Η Κουκουρίτσα διαθέτει ένα μοναδικό κήπο με εξαιρετική θέα, συναρπαστικές διαδρομές και πλούσια βιοποικιλότητα. Το 1995 κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού η εξοχική επτανησιακή αρχοντική κατοικία και ο περιβάλλων χώρος δημιουργούν, ως σύνολο, μια σύνθεση απόλυτης αρμονίας φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1776-1831

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία των αρχών του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στην Πάδοβα και επιστρέφοντας εισήλθε στην υπηρεσία της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807). Το 1808 προσκλήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο στην Αγία Πετρούπολη για να υπηρετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή, φτάνοντας το 1815 έως το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικού της Ρωσίας, θέση που διατήρησε μέχρι το 1822.  Τότε διαφώνησε με τον Τσάρο Αλέξανδρο για το ελληνικό ζήτημα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γενεύη, από όπου στήριξε συστηματικά την Επανάσταση των Ελλήνων έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Το Απρίλιο του 1827 εξελέγη ομόφωνα από την Ελληνική Εθνοσυνέλευση πρώτο Κυβερνήτης της Ελλάδος. Κατόρθωσε να θεμελιώσει το νέο ελληνικό κράτος και πέτυχε με κοπιώδεις διπλωματικούς αγώνες της Ανεξαρτησία της πατρίδας του. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, από πολιτικούς αντιπάλους του. Η σωρός του μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και ο τάφος του βρίσκεται στην Ι. Μονή Πλατυτέρας, πλάι στον τάφο του πατέρα του.